Izvestaji sa planinarskih akcija

25. Zimski uspon na Trem

I ove godine, rado smo se odazvali na poziv naših drugara iz PK ,,Železničar“ Niš, da učestvujemo na jubilarnom 25. po redu ,,Zimskom usponu na Trem“ . Po vedrom i sunčanom vremenu, sa dve suprotne strane planine, krenule su dve grupe planinara PSK „Mosor“ iz Niša. Prvu grupu je činilo 13 planinara koji su išli regularnom stazom ovogodišnjeg uspona iz Donjeg Dušnika, dok je drugu grupu činilo 10 planinara koji su krenuli iz sela Kosmovac i smerom ,,Blažini drugovi“ kroz kuloar došli do vrha.
Prva grupa je iz Donjeg Dušnika u 7.15 krenula na stazu, nakon doručka i pripreme za uspon. Blagi uspon je vodio do lovačkog odmarališta koje se nalazi na 6. kilometru i 900mnv. Domaćini su omogućili učesnicima da se tu okrepe i naprave kraću pauzu. Preko prevoja Devojački grob,uz nekoliko kraćih pauza, u 12.30 planinari su izašli na 1810mnv i vrh Trem. Obe grupe planinara su se našle na vrhu u isto vreme gde su razmenili utiske, okrepili se i po mirnom i sunčanom vremenu uživali u pogledu. Oko 13.30 svaka od grupa je krenula na spust do mesta polaska na stazu.
Druga grupa je iz sela Kosmovac krenula u 08.00. Svega nekoliko ,,Mosoraša“ je prošlo ovim kuloarom i ovo je bila lepa prilika da više visokogoraca upozna suroviju severnu stranu Trema. U samom selu, ali i do 1100m snega uopšte nije bilo dok ga je u kuloaru bilo dosta i bio je zadovoljavajućeg kvaliteta za nesmetano kretanje ka vrhu. Sam uspon zahtevao je upotrebu kompletne alpinističke opreme i bio je idealna prilika za uvežbavanje kretanja na strmom terenu od 50-60stepeni nagiba. Po izlasku iz kuloara, nastavili smo do vrha gde je već bilo stotinak planinara. Nakon slikanja, pauze i susreta sa mnogo poznatih planinara iz cele Srbije, vratili smo se kroz Y kuloar do polazne tačke.
Zahvaljujemo se domaćinu PK ,,Železničar“ na dobroj organizaciji i gostoprimstvu.