Najava akcija

7 vrhova Pirina

Sedam vrhova Pirina.

U subotu i nedelju 30 i 31.07.2022. PSK ,,Mosor“ organizuje za svoje i članove PSS-a dvodnevnu planinarsku akciju u Bugarskoj, prelaz preko prevoja Končeto i nastavak dalje grebenom preko sedam vrhova Pirina viših od 2700m.

Satnica i plan akcije:

30.07. Subota. Polazak u 07h ispred Doma rukometa. Prelazak granice sa republikom Bugarskom i putovanje sa usputnim pauzama do grada Bansko. Slobodno vreme i obilazak grada, a zatim nastavak kombijem do planinarskog doma Banderica na 1810mnv. Smeštaj u domu, druženje i noćenje. Na samo 15-ak minuta hoda od doma, nalazi se drvo Baikuševa mura čija se starost procenjuje na više od 1300 godina o jedno je od najstarijih na svetu, pa ćemo i to obići u popodnevnim satima.

Planinarski dom Banderica je kompletno je opremljen za boravak preko 100 planinara. Dom ima restoran sa mogućnošću naručivanja hrane, kupatila i višekrevetne sobe sa posteljinom. Ko želi može poneti svoju vreću za spavanje i da ne koristi posteljinu.

31.07. Nedelja. U 5h napuštanje planinarskog doma i polazak na uspon. Do prvog vrha Kutelo 2908m, moramo savladati oko 1100mnv, a između vrhova Kutelo II 2907m i Banskog Suhodola 2884m preći ćemo preko prevoja Končeto, jednog od najatraktivnijih na Balkanu.

Mnogo planinara iz Srbije je bilo na Končetu, ali je malo ko nastavio dalje ka vrhovima Bajovi Dupki 2828m, Razloški Suhodol 2728m i Albutin 2688m. Nakon svih ovih vrhova sledi nam silazak do planinarskog doma Javorov, gde ćemo napraviti pauzu i dalje do kompleksa Pirin Golf gde nas čeka kombi.

Informacije i prijave: Vlajko 064/6654158

Vodič na stazi Vladan Vlajko Milošević MB 875

Oprema:

– Standardna planinarska za planinarenje u letnjim uslovima: kabanica, planinarski štapovi, najmanje 3 litra vode za drugi dan planinarenja, krema za sunčanje, kapa, naočare sa UV zaštitom.

– Pasoš, planinarska kartica

– Poneti hranu za dvodnevni boravak na planini i stvari za noćenje u planinarskom domu

NAPOMENA: Na akciji mogu učestvovati samo članovi PSS-a sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *