Najava akcija

Belmeken 2626 + 3 vrha grebenski i vodopad Kostenec

Miholjsko leto je idealno za obilazak viših vrhova Balkana pa naš klub organizuje jednodnevnu akciju koja je prethodno odložena zbog lošeg vremena, u Bugarskoj, na planini Rili (njen istočni kraj) blizu prelepog tamno plavog jezera Belmeken. Kružnom stazom penjemo četiri vrha i to najpre Kameniti čal 2597m Sivri chal 2643m, Ravni vrh 2637m i Belmeken 2626m nadmorske visine. Sa staze se vidi kao na dlanu jezero Belmeken, vrhovi Pirina, najviši vrhovi Rile (Musala, Ibar, Maljovica…) kao i nepregledne četinarske šume koje su granica Rile i Rodopskih planina, ka istoku.

Pored toga stižemo da odmorimo blizu najvišeg sportskog centra na Belmekenu, okruženog gustom četinarskom šumom. Posetićemo i jednu plažu na jezeru. A popodne idemo i do sela Kostenec i istoimenog vodopada koji je trenutno pun vode.

Kružna staza je tehnički i kondiciono srednje težine. Između vrhova Kamniti chal i Sivri chal postoji sajla ali napominjem da je u uslovima koji će vladati za vikend, suve staze, sunčano vreme, bez padavina prethodno, uspon i spust sa vrhova nije rizičan niti naporan u poređenju sa drugim stazama gde postoji obezbeđenje sajlom.

Tehnička težina staze: 4/10
Kondiciona težina staze: 5/10
Dužina 17,5km visinska razlika 1000m.

Prijave: Marko Milošević 0691593301

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *