Najava akcija

Čika 2044m NP Logara, kanjon Đipe obala Jonskog Albanija

Naš klub 23.09.2023. organizuje pravu avanturu bajkovitim predelima nacionalnog parka Logara na krajnjem jugu Albanije. Penjemo atraktivni vrh Čika (Maja e Cikes) visine 2044m sa čijeg vrha se pri dobroj vidljivosti vidi obala Italije i grad Otranto, poznat po toponimu Otranska vrata, uskom delu koji deli Jonsko od Jadranskog mora. Nacionalni park Logara, koji je poznat i po putopisima poznatog britanskog moreplovca i pesnika Lorda Bajrona. On je ovaj deo opisao kao nešto najlepše što je video na putovanjima. NP odlikuje šuma crnog bora na visinama od 1000 do 1700m.
Staza nije dugačka (6,6km u jednom pravcu) a ima nešto manje od 1300m visinske što je čini kondiciono srednjom do težom stazom. Tehničkih detalja nema nešto posebno, tu spada u kategoriju lakša do srednja. Međutim uspon je planiran za drugi dan, od ranih jutarnjih sati sa prevoja na visini oko 950m, polako uz više pauza, predviđeno vreme za uspon i silazak biće oko osam do devet sati.

Najpre obilzaimo prelepu obalu Jonskog mora na stazi dugoj 12km od slikovitog sela Dermi do ništa manje lepog sela Vuno koje leži na liticama, padinama Ceraunijskih planina na 1-2km od obale. Usput prolazimo kanjon Đipe (Gjipe) sa više vidikovaca kao i nekoliko manje poznatih uvala, pećina i plaža.

Spava se u brvnarama na obali Jonskog mora, smeštaj prilagođen planinarima, avanturistima i sl.

Put do Valone i dalje do Dermija i Vuna trajaće oko 8 sati sa svim puzama.

Prijave: Marko Milošević lic.vodič PSS br.lic.721
kotizacija uključuje: prevoz do Dermija, Vuna skoro 600km i nazad, smeštaj u dobro opremljenim brvnarama na Jonskom moru, putno osiguranje, vodičke usluge i organizaciju, vodičke usluge lokalnih vodiča itd.

Napomena: obavezna kartica PSS i plaćena članarina za 2023.
Organizator ima prava da neznatno izmeni program i plan u toku akcije zbog vremenskih uslova.
Pročitajte obavezno: ukoliko se vremenski uslovi toliko pogoršaju da je nemoguće odžati akciju tog već narednog vikenda novac se ne vraća, zbog komplikovane organizacije imajte u vidu ta dva slobodna vikenda. Ukoliko se odloži za duže (dve ili više nedelja unapred) novac se vraća i kreće popuna spiskova ponovo.
Vodič i organizator ima prava da odstrani učesnike koji nisu kompaktni sa grupom, u smislu ponašanja u putu i na stazi ili u pripremama za akciju i pre same akcije uz povraćaj novca.

Sve informacije kod vodiča ili na messenger grupi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *