Najava akcija

Đeravica

PSK ‚‚Mosor‚‚ Niš organizuje 21.-23. jula akciju na Prokletijama, za svoje članove, kao i sve članove PSS-a, sa plaćenom članarinom za 2023. godinu. U planu nam je da popnemo Đeravicu, Hridski krš i Krš Bogićevica. Ðeravica je sa svojih 2656 mnv drugi najviši vrh u celom prokletijskom masivu, posle Jezerskog vrha, i uzdiže se iznad srednjovekovnog manastira Visoki Dečani. U neposrednoj blizini vrha nalaze se mnogobrojna lednička jezera, od kojih je najveće Ðeravičko, ispod samog vrha, a iz njega ističe reka Ribnik.
PLAN:
– 21.07.2023. petak – Polazak je u 15,30 časova iz Niša ispred DIS-a. U kasnim večernjim satima stižemo u smeštaj, noćenje (bungalovi u Babinom Polju).

– 22.07.2023. subota – U 04,00 časa terenskim vozilima idemo do katuna Bogićevica odakle je polazak na uspon. Uspon do vrha Đeravica traje 5-6 sati. Silazak je istom stazom. Staza je kondiciono zahtevna, ukupna dužina oko 26 km, visinska razlika oko 1.500 m, vreme prolaska cele staze je oko 13 sati. Vožnja do smeštaja, večera, noćenje.
– 23.07.2023. nedelja – U ranim jutarnjim satima terenskim vozilom idemo do Bajrovića katuna. Nastavljamo stazom ka Hridskom jezeru koje je jedno od najlepših na Prokletijama. Uživaćemo u čarima ovog jezera i nakon toga sledi uspon na Hridski krš, a zatim na Krš Bogićevica sa kojih se pruža pogled na jezero. Sledi povratak do Katuna Bajrovića, pa prevozom do smeštaja. U kasnim popodnevnim satima polazimo za Niš

Staze su kondiciono zahtevne.
ODEĆA, OBUĆA I OPREMA: prilagođena vremenskim uslovima
HRANA I VODA: U Katunima gde smo smešteni može se unapred poručiti hrana. Sobe su višekrevetne, kupatila su zajednička. Na samim usponima hrana i voda iz ranca.
PUTNA DOKUMENTA: pasoš ili lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa važećom markicom za 2023. godinu.
Vodič na stazi je Slaviša Ivanović, prijave na telefon 0631023016
NAPOMENA: Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti. Broj mesta je ograničen.
Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija PSSa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *