Najava akcija

Durmitor

PSK Mosor Niš organizuje odlazak na Durmitor 27/28.08.2022. za svoje članove i članove PSSa sa regulisanom članarinom za tekuću godinu.
Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori koji ima čak 48 vrhova preko 2000 m. Samo ime Durmitor potiče od keltskih reči dru mi tore, što u prevodu znači planina puna vode. Smatra se najlepšom crnogorskom planinom. Njen masiv ima 18 ledničkih jezera, od kojih je najveće Crno jezero. Najviši njen vrh je Bobotov kuk visine 2523 mnv.
Program akcije:
Polazak, petak 26.08.2022. u 22 00 ispred DISa.
Prvi dan, subota 27.08.2022. uspon na Prutaš, 2393 mnv.
Pauza za doručak i kafu je u Novom Pazaru. Planiran dolazak na Žabljak je oko 7 časova. Nakon pripreme polazimo na stazu. Staza vodi od Dobrog dola, preko Škrčkog ždrijela do Prutaša. Nakon pauze na samom vrhu spuštamo se stazom prema Škrčkim jezerima. Pa ponovo do raskrsnice kod Škrčkog ždrijela pa nazad ka Dobrom dolu. Ukupna dužina staze je oko 12 km, sa visinskom razlikom u penjanju oko 1000 metara.
Drugi dan, nedelja 28.08.2022. uspon na Boboton kuk, 2523 mnv
Polazak na stazu je planiran u ranim jutarnjim časovima. Staza se prelazi za oko 6 sati, i savladava se visinska razlika oko 650 metra. Staza je do samog podnožja Bobotovog kuka laka, a pred sami vrh staza vodi put stene, na kojoj su postavljena osiguranja. Na ovom delu staze kacige su obavezne. Nakon kratkog zadržavanja na vrhu, sledi povratak istom stazom.
Informacije o stazi: staze su kondiciono i tehnički srednje zahtevne.
INFORMACIJE ZA UČESNIKE AKCIJE: Zbog dugog puta i same destinacije Durmitora mole se svi učesnici da poštuju vreme koje odredi vodič, da bi u nedelju na vreme stigli u Niš, pre svega da bi oni koji rade u ponedeljak imali vremena da se odmore.
OPREMA: Odeća i obuća za visokogorske uspone u skladu sa vremenskim prilikama, čeona lampa, kaciga itd.
Svi učesnici treba das u dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promene i improvizacije na terenu.
U smeštaju ima posteljine, upotrebe kupatila i mogućnost naručivanja hrane.
Potrebna dokumenta: pasoš ili lična karta, planinarska knjižica i zdravstvena knjižica.
Na akciji planinarite na sopstvenu odgovornost, a u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju akcija PSSa.
VODIČ: Slaviša Ivanović MB 593, sve informacije u vezi akcije na telefon 0631023016
Prijave do 24.08.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *