Najava akcija

Grintovec, Kamiško-Savinjske Alpe

PSK ”Mosor” Niš organizuje uspon na Kaminško – Savinjske Alpe u Sloveniji od 20.-.22. jul 2024. godine. U planu nam je da ispenjeme vrhove Grintovec, Skutu, Rinke i okolne vrhove.

Grintovec sa svojom nadmorskom visinom 2558 m je najviši vrh Kamniških i Savinjskih Alpi. Vrh je piramidalnog oblika. Masiv lanca Grintovec proteže se u smeru istok-zapad, između rijeke Kokre i Savinje, sa više istaknutih vrhova: Kočne, Grintovca, Dolgi Hrbet, Skute, Rinke i Turske gore. Ove vrhove moguće je preći grebenskom stazom od zapada prema istoku i obrnuto. U središnjem delu tog lanca pruža se ljuti krš, a najizrazitije to pokazuje Dolgi Hrbet.

Plan akcije:

– subota (20.07.) polazak iz Niša, ispred DIS-a u 4,00 časova. Po dolasku u Kamnišku Bistricu vršimo pripreme i penjemo se do planinarskog doma (Cojzova kuća na Kokreškm sedlu) gde smo smešteni. Priprema za sutrašnji uspon i noćenje. Svi smo smešteni u zajedničkoj prostoriji sa 12 ležaja.

– nedelja (21.07.), u ranim jutarnjim satima krećemo na grebensku stazu. Penjemo Skutu (2532 mnv), zatim nastavljamo grebenom sve do Grintovca (2558 mnv). Odatle silazimo u planinarski dom. Noćenje.

– ponedeljak (22.07.) u samo svitanje krećemo na stazu. Tog dana nam je u planu da penjemo Rinke. Povratak stazom do parkinga..Posle pakovanja vožnja do Niša.

OBAVEZNA OPREMA: pojas, kaciga, ferata set, dva karabinera, prusik, tehnička obuća, garderoba prilagođena vremenskim uslovima, rukavice i ostalo.

Akcija zahteva predhodno iskustvo i dobru psihofizičku kondiciju.

Vodič i organizator Slaviša Ivanović vodić MB 593, sve informacije možete dobiti na tel: 0631023016 Slaviša i 0646125149 Ivana.

Prijave do popune mesta, broj mesta je ograničen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *