Najava akcija

Jesenji uspon na Sokolov Kamen & Suva Hiking

Planinarsko sportski klub „Mosor“ Niš uz podršku Planinarskog saveza Srbije ove godine poslednji put organizuje “Jesenji uspon na Sokolov kamen” u ovom formatu. Želja nam je, dragi prijatelji da vam pokažemo jednu od najlepših planinarskih staza na Suvoj planini, gde ćete doživeti prelepe i nezaboravne trenutke na ovoj planinskoj lepotici.

Posle 11 godina neprekodnog organizovanja akcije klub je odlučio da u budućnosti ovu akciju zameni akcijom “Suva hajking”. Nekoliko hiljada planinara protekle decenije uzelo je učešće I odazvalo se pozivu našeg kluba za akciju na koju smo svi ponosni iI emotivno vezani. Smatramo da je potrebno da planinarima otkrijemo i drugaćiji vid planinarstva i nadamo se da će “Suva hajking” imati istu popularnost među planinarima čitavog regiona a i šire.

JESENJI USPON NA SOKOLOV KAMEN
Ove godine planinarima nudimo dve staze kojima mogu doći do vrha Sokolov kamen 1553mnv.

Klasičan uspon
Staza kreće od Bojaninih voda (860 mnv) gde postoji izvor pitke vode. Asfaltnim putem se spušta do skretanja za Mosor, sa leve strane puta. Staza dalje vodi kroz bukovu šumu do raskrsnice gde postoji trafo stanica i ide se levo kroz šumu. Nakon pola staza hoda izlazi se na greben Suve planine, pa sve do samog vrha Sokolov kamen (1553 mnv). Nakon vrha staza nastavlja da se spušta ka Devojačkom grobu (1311 mnv). Levo se skreće na “Kraljev pu”t, pa sve do Bojaninih voda. Ukupna dužina je 14.5km sa visinskom razlikom 675/675m i klasifikuje se kao zahtevna.
https://pss.rs/…/bojanine-vode-sokolov-kamen-bojanine…/

Uspon Francovom stazom
Zahtevniji uspon polazi takođe od Bojaninih voda i “Francovom stazom” vodi do vrha. Dužina je 3.8km sa usponom 677m. Staza sa vrha vodi klasičnim spustom preko Devojačkog groba do Bojaninih voda. Ukupna dužina oko 11km.

Obe staze iziskuju dobru psihofizičku kondiciju tako da se mole svi vodiči iz planinarskih klubova i društava da to imaju u vidu. Svaki učesnik učestvuje na svoju odgovornost u skladu sa svojom psiho-fizičkom kondicijom i zdravstvenim stanjem, i dužan je da se pridržava uputstava organizatora.

Vodiče na stazi obezbeđuje organizator. Vodiči će biti predstavljeni na otvaranju akcije i nosiće uočljiva obeležja.

Na povratku sa vrha kod doma Studenac na Bojaninim vodama, svim planinarima biće poslužen čaj.

Program akcije:
SUBOTA 01. oktobar 2022. godine

08:00 – 08:50 Okupljanje učesnika kod planinarskog doma „Studenac“ na Bojaninim vodama.
08:50 – 09:00 Otvaranje akcije
09:00 Uspon na obe staze kreće sa Bojaninih voda 860m/nv.
12:00 – 13:00 Dolazak na vrh Sokolov kamen 1523m, fotografisanje i odmor.
13:00 – 15:00 Povratak svih planinara sa vrha je istom stazom preko Devojačkog groba pa onda “Kraljevim putem” do Bojaninih voda.
Zatvaranje akcije.

SUVA HAJKING
31km & +2180m / -1580m

PSK Mosor Niš organizuje za sve članove PSS hajking turu grebenom Suve planine.
Suva hiking je planinarska akcija prelaska grebena Suve planine, delom Niške transferzale, ukupne dužine 31km, vertikalnog uspona od 2180m i spusta 1580m. Izuzetno zahtevna akcija je namenjena samo najspremnijim planinarima. A nagrada je uživanje na najlepšoj stazi u Srbiji. 90% staze je deo Suva trail trke koja se održava dan ranije.
Start Suva hiking-a je iz sela Vrgudinac, opština Bela Palanka 342m. Posle asfaltnog dela staze u dužini od 1.2 km u narednih 5 km sledi eksponirani „vertikalni kilometar“ do vrha Divna Gorica 1389m. Staza potom vodi preko prevoja Preslap do vrha Rženac 1504m a zatim kroz gustu šumu do najlepšeg vidikovca na Suvoj planini, vrha Smrdan na 1488m. Sledeći vrh je obližnji Pasarelo 1523m sa pogledom na oba kraka čuvene „potkovice“. Trek dalje vodi „carstvom vrtača“ predelom krasta do najpoznatijeg vrha na Suvoj planini, vrha Trem 1810m pa sledi spust do prevoja Devojački grob 1311m. Sledi uspon na Sokolov kamen 1553m pa spust i uspon vrh Mosor 985m. Sa Mosora staza ide nazad ka Bojaninim vodama.
Sve koji uspešno savladaju stazu očekuje poklon organizatora za uspomenu na ovaj svakako spektakularan hiking. Organizator obezbeđuje prevoz od Niške Banje do starta u Vrgudincu i od cilja na Bojaninim vodama do Niške Banje. Sa grupom idu i licencirani vodiči PSK Mosor Niš

OBAVEZNA JE PRIJAVA ZA HIKING!!!

Satnica:
05:30 Polazak organizobanog prevoza iz Niške Banje do Vrgudinca
06:00 Start hikinga
Povratak po dolasku svih planinara

Obavezna oprema:
• Adekvatna planinarska obuća, odeća, treking štapovi, prva pomoć sa astro folijom, čeona lampa i mobilni telefon
• Minimum 5 litаra vode
• Zaštita od sunca

Kotizacije i uputstvo za uplatu:
• Cena učešća: 1000,00
• Primalac: PSK Mosor
• Adresa: Tvrđava bb
• Žiro račun: 105-6846-55 (AIK)
• Svrha uplate: Hiking
• Poziv na broj: Broj telefona učesnika

Za sve ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju:
Vladan Milošević………………………………….… 064 6654158 – Sokolov kamen
Stevan Milanović……………………………………. 069 2910780 – Hiking
Vladislav Cenić ………………………………………. 063 406025
Slaviša Ivanović………………………………………. 063 1023016

PSK MOSOR NIŠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *