Najava akcija

Kom 2016m, Bugarska

U nedelju 07.04.2024. PSK ,,Mosor“ organizuje za svoje i članove PSS-a jednodnevnu planinarsku akciju na Staroj planini u Bugarskoj.

Satnica i plan akcije:

07.04. Nedelja. Polazak u 03h ispred DIS-a. Prelazak granice sa Bugarskom, prolazak kroz grad Berkovica i dolazak do planinarskog doma Kom koji se nalazi na 1506mnv i koji nam je polazna tačka za planinarsku turu.

Kratka priprema i polazak na uspon. Staza je bez ikakvih tehničkih detalja i dužine oko 5.5km u jednom pravcu, a potrebno je savladati oko 500mnv. Popećemo i Mali Kom 1958m i Srednji Kom 1943m, a na povratku sa glavnog vrha silazimo do 1850mnv gde na jugoistočnoj strani ispod vrha Kom izvire reka Nišava. U prvom delu svog toka ukupne dužine 218km naziva se Ginska reka, zbog sela Ginci , a od mesta Godeč nastavlja svoj tok pod imenom Nišava.

Nakon uspona, povratak do doma, pauza za ručak i slobodno vreme. U hiži Kom postoji mogućnost naručivanja hrane i pića. Dolazak u Niš u večernjim satima.

Informacije i prijave: Vlajko 064/6654158

Vodič na stazi Vladan Vlajko Milošević MB 875

Molimo sve zainteresovane da se prijave i izvrše uplatu za akciju do 03.04.2024.

Oprema:

Standardna planinarska za planinarenje u zimskim i prolećnim uslovima: kabanica, planinarski štapovi, kamašne, naočare za sunce. Obavezno jače,zimske gojzerice, jer na višim delovima staze verovatno ima snega. Odeća i patike za presvlačenje nakon silaska sa staze mogu ostati u kombiju.

Poneti pasoš i hranu za jednodnevni boravak na planini.

NAPOMENA: Na akciji mogu učestvovati samo članovi PSS-a sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *