Izvestaji sa planinarskih akcija

Komovi (Kučki kom 2487 mnv, Vasojevički kom 2460 mnv i Marin krš 2246 mnv)

Na nekim akcijama se sve kockice slože i sve ispadne savršeno. Fenomenalna i vesela ekipa, idealno vreme, Komovi u svoj svojoj lepoti, odličan smeštaj i hrana u ,,Eko katunu Štavna“. Kada se tome doda i jubilarni 100. uspon na vrhove više od 2000m našeg Zokija Čarapića i to baš na Kučkom Komu, ovu slavljeničku akciju ćemo dugo pamtiti.

Prvog dana nakon dolaska u Štavnu i kraćeg odmora, krećemo na Vasojevićki Kom. Kratka ali prilično strma staza kojom, bez žurbe, stižemo za 2h30 do vrha. Uživamo na vrhu duže od sat vremena po lepom vremenu bez vetra. Povratak u smeštaj, večera, druženje i priprema za sutrašnji mnogo teži uspon koji nas očekuje.

Krećemo po mraku, pred svitanje, po lepom vremenu. Šumoviti deo staze i deo sa siparom lako savladavamo, kao i stazu kroz Međukomlje. Dolazimo do grebena i odatle počinje najzahtevnija deonica po kojoj je Kučki Kom čuven i među planinarima važi kao jedan od zahtevnijih vrhova. Stavljamo planinarske šlemove i uz maksimalnu opreznost lagano krećemo naviše. Svaki korak je odmeren zbog velikog rizika od odrona. Bez ikakvih problema, prvi tog dana stižemo na vrh sa koga se pruža fenomenalan pogled. Uz prigodan poklon, čestitamo Zokiju na velikom uspehu sa željom da planinari još mnogo godina. Slikanje, uživanje u pogledu, a zatim istom stazom povratak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *