Najava akcija

Mučanj – via ferrata

PSK ‘’Mosor’’ Niš 21.04.2024.godine organizuje penjanje ferate Mučanj kod Ivanjice, za svoje članove, kao i sve članove PSS-a, sa plaćenom članarinom za 2024.
Opis ferate:
Ferata počinje ulaznom vertikalom od dvadesetak metara, što je i najteži deo ferate ocenjen sa D. Nakon prelaska ovog dela sledi nastavak laganijim deonicama. Najpre se izlazi na greben dužine 100 metara, težine B. . Posle grebena sledi druga vertikala opremljena nogostupima, težine B/C i visine 60 metara. Nakon vertikale ponovo sledi lakši deo grebenskog penjanja i traverzi kroz šumu. Ovaj deo dugačak je oko 150 m i ocenjen sa B. Nakon toga se penje visina od 60 m težine C/B.
Zatim se sa široke police spušta se u pećinu Bože Javorca. To je kraći ali nešto strmiji deo. Nakon silaska treba se provući kroz uži kanal dužine 5 m. Njime se dolazi do pećinice odakle se pruža lep pogled na Katiće. Nakon pećine sledi završni deo ferate, dužine oko 50 m i ocene C/B. Završni deo kreće vertikalom iz pećine, opremljenom nogostupima, u blagom previsu.
Ferata izlazi neposredno pored vidikovca, skoro na sam vrh Mučnja. Nagrada za uložen trud i savladanu feratu biće fenomenalni pogledi na veliki deo Srbije. Potom se utabanom stazom spušta do makadamskog puta i dalje do podnožja. Dužina puta u silasku je oko 4 km i potrebno je oko 1 h hoda. Nedaleko od staze za povratak nalazi se i najviši vrh planine, Jerini grad (1534 mn/v).
Plan:
Polazak 21.04.2024.godine u 05,00 časova ispred DIS-a.
Očekivano vreme dolaska do ferate je oko 9 časova. Od parking do samog ulaza u feratu potrebno je 15 minuta. Vreme prelaska ferate je oko 2,5 sata. A povratak do parking traje oko 1 sata.
OPREMA: Pojas, kaciga, via ferata set, 2 karabinera, gurtna od 120 cm.
Organizator i vodič: Slaviša Ivanović, licencirani vodič, MB 593.
Prijave na tel: 0631023016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *