Izvestaji sa planinarskih akcija

Pirin (Kutelo 1 2908mnv, Kutelo 2 2907mnv, Banski suhodol 2884mnv, Banski suhodol 2 2861mnv, Bajovi dupki 3 2861mnv, Bajovi dupki 2 2828mnv, Bajovi dupki 2825mnv i Razloski suhodol 2728mnv)

Prema jednoj hipotezi, naziv planine Pirin potiče od reči Perun, koja označava najvišeg boga slovenskog panteona I boga groma i munja. Ovog vikenda Perun nam nije poslao munje i gromove, na našu sreću, jer nas je čekala duga i zahtevna akcija.

Na putu od planinarskog doma Banderica, do planinarskog doma Javorov popeli smo ukupno 8 vrhova, prešli preko čuvenog prevoja Končeto i zavirili u deo Pirina gde niko od učesnika akcije nije ranije bio. Pirin moćan, ćudljiv, na trenutke je oblacima sakrivao svu svoju lepotu, ali nam je ipak dopustio da bezbedno pređemo ovu tešku stazu.

Uživali smo u pogledu na moćne vrhove, sretali divokoze i ugrabili jedinstvenu priliku da vidimo runolist u punom cvatu.

Nakon noćenja u planinarskom domu Banderica, grupa od 18 planinara je u svitanje krenula na stazu. Do prvog vrha Kutelo I, 2908m, trebalo nam je 1100m uspona i nešto manje od četiri sata. Između vrhova Kutelo II, 2097m, i Banskog Suhodola, 2884m, nalazi se prevoj Končeto, uzana staza, nalik na končić, koju smo prešli uz maksimalnu koncentraciju i opreznost.

Nakon Banskog Suhodola I i II, došli smo do zaslona Končeto na 2750m u kome se mogu bezbedno smestiti i prespavati sedam planinara. Kreveti, prva pomoć, konzerve hrane i dosta pribora su na raspolaganju svakom kome je potreban zaklon.

Posle zaslona prelazimo težak greben i tri vezana vrha Bajovi Dupki 2828m, a nakon toga lakši teren i poslednji vrh tog dana Razloški Suhodol, 2728m.

Spuštamo se do doma Javorov kroz prelepe pejzaže i ogromnu šumu četinara, a zatim i do kombija koji je došao na drugu stranu planine po nas.

Zajedno sa pauzama, proveli smo oko 13 sati na ovoj izazovnoj stazi.

Čestitke svim učesnicima akcije i zahvalnost na dobrom druženju i poštovanju svih pravila o bezbednom kretanju po vrlo napornom terenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *