Izvestaji sa planinarskih akcija

Prenj (Kruna 1914 mnv, Velika kapa 2006 mnv, Otiš 2097 mnv i Zelena glava 2115 mnv)

Njegovo veličanstvo Prenj….vrhovi tek nešto preko 2000 mnv, planina u isto vreme prelepa i hirovita. U jednom momentu potpuno sunčana i pitoma, a za par minuta hladna, maglovita i okrutna. Smeštena u srcu dinarskih planina u severnom delu Hercegovine. Reljef same planine je mozaik raznolikih oblika od zelenih poljana, pločastih grebena do okomitih belih stena i krečnjačkih vrhova, a sve to išarano borovom šumom i klekom. Ovoga puta dotakli smo njen centralni deo od strane Konjica. Naš uspon počeo je iz sela Bijela do planinarske kuće Jezerce. Sve vreme planina nam se skrivala pod velom sivih oblaka. U planinarskoj kući sebi smo dali vreme za odmor u nadi da će jak vetar oterati oblake, ali posle par sati rešili smo da krenemo u pravcu Krune 1914 mnv i Velike kape 2006 mnv. Staza je vodila pored planinarske kućice Vrutak koja je još jedna u nizu odličnog skloništa od promenljive ćudi Prenja. Nakon ispenjanih vrhova i uživanju u momentima kada bi vetar oterao sivilo, predveče smo stigli nazad do Jezerceta. Uz pucketanje vatre, priču i večeru brzo smo zaboravili na umorne noge koje su tog prvog dana prešle 25 km, i savladale 2300 m u penjanju i 900 m u silasku.

Jutarnji zraci sunca prikazali su nam planinu u punoj lepoti. Ohrabreni lepim vremenom krenuli smo put Otiša 2097 mnv i Zelene glave 2115 mnv. Prizori alpske lepote ostavljali su nas bez daha. Što smo se više približavali sedlu, Prenj nam je sve više pokazivao svoju mračnu stranu. Opet sivi oblaci, opet jak vetar, a sve vreme smo žarko navijali i gledali u sunce koje je više ličilo na bledi lampion u daljini, da pobedi oblake i obasja planinu. Rezultat utakmice te dve sile bio je nerešiv, imali smo periode beskrajne čiste vidljivosti lepote i periode hladne beline ispred nas.

Opijeni svom tom lepotom kontrasta došlo je vreme da se vratimo do Jezerceta po ostatak stvari, pa polako nazad do Bijele. Toga dana prešli smo 17 km, sa 1000 m uspona i 2200 m silaska Moram da napomenem da smo u nedelju bili deo Dana Prenja kada se penju njegovi vrhovi preko 2000 mnv. Na stazi smo sretali planinare iz raznih gradova BiH i sa njima razmenili utiske, iskustva i kontakte. Našu petočlanu ekipu je sve vreme verno pratio i Meda koga smo teškom mukom vratili vlasnicima u Bijeli.

Hvala svima na nezaboravnom vikendu i slikama koje deo te atmosfere mogu da prenesu vama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *