Najava akcija

Prenj

Planinarsko sportski klub ’’Mosor’’ Niš, organizuje uspon na planininski masiv Prenj.
Prenj se nalazi u severnom delu istočne Hercegovine sa mnogim vrhovima od kojih je najviši Zelena glava ( 2125 mnv). Prenj je smešten u središnjem delu Dinarida. Okružuju ga jezera (prirodna i veštačka) Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac kao i reke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. Prenj započinje pored Glavatičeva a proteže se do Bijelog polja kod Mostara. U Podnožju planine su tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar. Prenj odlikuje smenjivanje pojaseva crnogorične i belogorične šume, živopisni krečnjački vrhovi i najlepši vidikovci. Iako vrhovi Prenja nisu dramatično visoki i blago premašuju 2000 mnv, ova planina sa punim pravom nosi epitet dragulja bosansko-hercegovačkog planinarstva. Pejzaži su neočekivano alpski: lednički dolovi prožeti klekama i borićima, neobični krečnjački vrhovi. Sam masiv Prenja naglo se uzdiže oivičen dolinom Neretve koja protiče na prosečnoj nadmorskoj visini od svega par stotina metara. Prenj je mozaik raznolikih oblika reljefa, kao što su: visoravni, zaravni, poljane, zaobljeni, zupčasti, vitki, pločasti grebeni, planinski lanci, okomite stene, kanjoni, klisure, duge kotline, vrtače i jame… i niz drugih oblika koji se mogu naći samo na planini Prenj.
Plan akcije:
Petak , 08.07.2022.godine, polazak u 20,00 časova ispred Doma Rukometa
Planirani dolazak u Bijelu je u subotu oko 05,00 časova.
Odatle imamo organizovan prevoz do Crnog polja, odakle nastavljamo peške još oko 2,5 časova hoda do planinske kuće Jezerce.
Sledi kratak odmor i priprema za izlazak na najviši vrh Prenja – Zelenu glavu (2215 mnv) i Otiš (2097 mnv). Staza je duga oko 20 km, sa visinskom razlikom od 1500 m. Povratak u dom, druženje i noćenje.
Nedelja 10.07.2022. godine, nakon doručka izlazimo na vrh Taraš (1742 mnv). Po povratku pakujemo stvari i krećemo put Bijele.
Polazak za Niš planiran je oko 15 časova.
U planinskoj kući Jezerce nema kreveta, potrebno je poneti podmetače i vreće za spavanje. Vode za piće ima u blizini kuće. Hranu poneti sa sobom.
OBAVEZNO PONETI: ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa važećom markicom za 2022.godinu.
– Za sve dodatne informacije javiti se vodiču i organizatoru.
– VODIČ I ORGANIZATOR: Slaviša Ivanović, MB 593
Prijave kod Ivane na tel: 0646125149
Molimo sve zainteresovane da se prijave i izvrše uplatu za akciju do 06.07.2022. na sastanku kluba.
NAPOMENA: Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija. Takođe, svi učesnici su dužni da se pridržavaju propisanih mera prevencija, nošenja maski u prevozu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *