Izvestaji sa planinarskih akcija

Prokletije (Tromeđa 2366 mnv, Maja Bogićaj 2406 mnv, Đeravica 2656 mnv, Hridski krš 2358 mnv i Krša Bogićevica 2374 mnv)

Ima dana kada se sve kockice slože: provereno dobar domaćin Eko Katun Hako, devetnaest visokogoraca spremnih za izazove i naravno planinski masiv Prokletija okupan suncem.

Ovog vikenda smo ponovo obišli Denisa i njegovu porodicu, koju već smatramo svojom i krenuli da dalje istražujemo zelenu, pitomiju stranu Prokletija. Prvog dana cilj nam je bila Đeravica, drugi najviši vrh ovog planinskog masiva visine 2656 mnv, koji se nalazi iznad srednjovekovnog manastira Visoki Dečani. Na putu grebenom popeli smo se na vrhove Tromeđa 2366 mnv i Maja Bogićaj 2406 mnv.

Uživali smo u stazi pokraj ledničkih jezera, pogledu na okolne stenovito surove vrhove sa jedne i prostranstva cvetnih livada Prokletija sa druge strane. Ne postoji adekvatna reč da opiše tu lepotu a adrenalinska vožnja kamionom je poseban doživljaj. Statistika kaže oko 23 km dužine i 1300 m kumulativne visinske razlike u usponu. Na kraju dana usledila je ukusna večera i druženje na terasi sa pogledom na vrh Starac.

Nedelja je bila rezervisana za odlazak na Hridsko jezero. Kažu jedno od najčistijih i najlepših na Svetu, što većina planinara iz naše grupe može potvrditi jer su rashlađenje potražili u njegovim dubinama. Penjanje na Hridski krš 2358 mnv, da bi lepotu jezera doživeli iz ptičje perspektive, je bila sasvim logična opcija. Na vrhu smo lako sklopili dogovor da produžimo i do susednog Krša Bogićevica 2374 mnv, koji je bio pravo iznenađenje za naš avanturistički duh. Staza teška i strma u usponu, ali ovaj izdvojeni vrh sa pogledom na sve strane Sveta je nešto što ostavlja bez reči. Silazak je bio improvizovanom, nekom našom skraćenom stazom, opravdan željom za kupanjem u jezeru. Staza je bila dužine oko 12 km i sa visinskom razlikom u usponu 1100 m i isto toliko u silasku.

Svakako još jedan vikend za pamćenje! Hvala svim učesnicima akcije, kao i domačinima koji su bili deo ove zabave. Uživajte u njihovim slikama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *