Izvestaji sa planinarskih akcija

Rila (Kamilata 2630mnv, Lovnica 2692mnv, Golemi Kupen 2731mnv, Sreden Kupen 2721mnv, Mali Kupen 2705mnv)

Grebenske ture su nekako najlepše, pogotovo ako je to na nekom od moćnih masiva kakav je Rila u Bugarskoj. Veći deo dana boravimo na velikoj nadmorskoj visini i uživamo u pogledima koji se pružaju na sve strane.

Nakon noćenja u hiži Maljovica na 1950mnv, krenuli smo u ranim jutarnjim satima ka vrhovima koje domaćini zovu Kupenite, a čine ih mali, srednji i najviši Golem Kupen sa visinom od 2731m.

Relativno kratkom ali strmom stazom stižemo do zaslona, skloništa na 2530m i skrećemo sa glavne staze ka vrhu Kamilata 2630m. Retko propuštamo vrhove kada smo im tako blizu i nismo pogrešili. Fenomenalan pogled ka vrhovima Orlovec i Zli zub koji su se malo krili u oblacima od naših pogleda.

Nazad do zaslona, a onda preko Lovnice 2692m do Golemog Kupena i dalje grebenom sve do Popove kape 2708m. Prelep greben sa pogledom na Strašnoto jezero sa jedne i vrhovima oko Musale sa druge.

Sišli smo sa druge strane preko Strašnog i Jončevog jezera sve do parkinga CPŠ Maljovica. Ukupno 14km i 11 sati provedenih na stazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *