Najava akcija

Road trip i planinarenje Bigar, Gradašnica, Smilovica, Zavojsko, Visočica

26.03.2023. Naš klub organizuje jedinstvenu akciju putovanja i planinarenja raznoraznim krajolicima od Niša do Pirota i Zavojskog jezera.

Plan je da krenemo iz Niša u ranim jutarnjim satima i najpre posetimo Pandiralo kod sela Periš, mesto gde Timok ponire i posle nekoliko stotina metara izlazi u vidu mini kaskada, sve to na obroncima Svrljiških planina. Nastavljamo prema Kalni i skrećemo ka vodopadu Bigar gde ćemo imati piknik-doručak i posetiti i prelepe Bigar kade a uživaćemo u tirkiznim bojama kao i gornjem vodopadu i kaskadama na obroncima Paješkog kamena.

Treća etapa je fenomenalni kanjon Gradašnice gde takođe možemo da obiđemo nekoliko manjih vodopada ali i okupamo u Dag banjici, prirodnom bazenu termalne vode. Nastavljamo od Dag banjice do još par atraktivnih omanjih vodopada i vraćamo se nazad.

Nakon toga put nas vodi u etno selo Pokrevenik gde ćemo uživati najpre u pešačenju pored starih kuća sa kamenim krovovima a potom do vidikovca Smilovica odakle se pruža bajkovit pogled na Zavojsko jezero.

Nakon te kratke i lepe ture nastavljamo do Zavojskog jezera a potom do reke Visočice i sela Pakleštica gde ćemo napraviti pauzu za ručak i družiti.

Posle Pakleštice, idemo do sela Bela i Belskog vodopada, Gostuše a planinarski deo dana završavamo na obali Zavojskog jezera, povratak je preko Bele Palanke, Ploče a zalazak Sunca čekamo na mestu Vrli kamen blizu Kunovice.

(u zavisnosti od vrenenskih uslova moguća promena u redosledu obilaska, ukoliko se najavljuje kiša akcija se neće održati, prvi uslov je lepo i većim delom dana sunčano vreme)

Jedinstvena akcija uključuje putovanje od oko 270km i obilazak puno atraktivnih lokacija.

Prijave: Marko Milošević 0691593301
kotizacija: 2200 din. prevoz: kombi, 3x automobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *