Izvestaji sa planinarskih akcija

Rtanj (preko Sitne stene – Siljak 1565mnv)

Iz Niša 5-oro planinara krenulo je u 6.00 od Doma rukometa na planinu Rtanj. Put do separacije Mirovo trajao je 90 minuta. U 8.00 smo krenuli na stazu, posle kraće pripreme.
Prvi deo staze vodi strmom, jasno obeleženom stazom kroz šumu. Nakon sat vremena pešačenja stigli smo do prve stene i natpisa Sitna stena. Napravili pauzu za doručak i uživali u pogledu. Nastavili smo uspon utabanom, ali ne baš jasno markiranom stazom koja vodi uz same litice. Prošavši još dva šumarka našli smo se na livadi sa koje se vidi naš konačni cilj. Na sam vrh Šiljak našli smo se u 12.00. Do vrha nam je trebalo 4 sata uz pređenih 4,5 kilometara, 1200 metara uspona i samo 11 metara silaska.
Manje grupe planinara i izletnika su već bile na vrhu, a pristizalo ih je sve više. Slikali se na vrhu i napravili pauzu za ručak,odmor i uživanje u po lepom vremenu. Nakon sat vremena krenuli smo sa vrha nazad do prevoza. Iako je planirano da spust izvedemo južnom stranom u selo Rtanj, mi smo se odlučili da se spustimo severnom stranom do samog automobila. Uz mnogo opreza zbog klizavih strmih delova staze stigli smo do automobila oko 16.00. Nakon presvlačenja krenuli smo nazad u Niš. Naparavili pauzu u Soko banji i u Niš stigli oko 20.00.
Prelep dan na Rtnju, na izuzetno interesantnoj stazi punoj lepih vidikovaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *