Izvestaji sa planinarskih akcija

Stara planina (Botev 2376mnv)

Proteklog vikenda PSK Mosor izveo je planinarsku akciju na Staroj planini u Bugarskoj. U ovo doba godine, kada je vodopad Rajsko prskalo najbogatiji vodom, gotovo je nemoguće rezervisati noćenje u planinarskom domu ,,Raj” ispod samog vodopada. Zbog toga smo odlučili da najvišem vrhu Botev 2376m priđemo sa severne strane iz planinarskog doma ,,Pleven”. Ali da krenemo redom.

Prvog dana, u subotu, na putu do Stare planine obišli smo Trojanski manastir iz 16. veka, koji je treći po veličini u Bugarskoj. Trojanski manastir je poznat po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice i freskama koje je radio veliki bugarski majstor Zaharije Zograf.

Kombijem smo došli do mesta Vidima,a onda nastavili pešice, jako strmom stazom do hiže ,,Pleven” . Dom sa preko 200 mesta za noćenje se nalazi na prelepom mestu sa pogledom na vrh Botev i greben ka vrhu Mlečni čal 2254m. Proveli smo lepo popodne u druženju i pripremi za sutrašnji uspon.

Iz doma krenuli smo direktno ka grebenu, dobro obeleženom zimskom stazom i nakon tri sata bili na prvom vrhu Mlečni čal. Jak vetar nas je dočekao na grebenu i pratio nas je sve do vrha Botev. Usput smo prošli i Bezimen vrh 2171m i napravili pauzu u zaslonu Botev.

Poslednjih 300 visinskih metara do vrha je više bila borba sa vetrom, ali nismo se dali i junački izdržali borbu sa njim. Oko podneva smo se našli na najvišem vrhu cele Stare planine koja se proteže u dužini od 600km. Silazak je bio strmom i živopisnom ,,Tarzanovom stazom”

Vodopad Rajsko prskalo visine 124m, dočekao nas je u punom sjaju. Mnogo ljudi oko njega i planinarskog doma Raj na 1430m. Pravimo veću pauzu i uživamo gledajući igru vetra i vodenog stuba vodopada, dok oko nas slobodno šetaju konji, očekujući od planinara malo pažnje i poneki zalogaj. Brzo savladavamo i poslednjih nekoliko kilometara do kombija, koji je napravio ogroman krug oko planine i došao po nas u mesto Panicite iznad grada Kalofer.

Čestitke za svih 16 učesnika akcije, na ukupno pređenih 22km i popeta tri vrha u jednom danu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *