Izvestaji sa planinarskih akcija

Stara planina (Žarkova čuka 1898mnv i Babin Zub 1758mnv)

Iako vremenska prognoza nije bila naklonjena planinarima proteklog vikenda, odvažili smo se da krenemo na vrh Dupljak 2033m i nadali se da će nas Stara planina ipak ugostiti kao i mnogo puta do tada. Već kod planinarskog doma na Babinom zubu nas dočekuju ,,debeli“ minus, magla i sneg. ,,Maskirani“ i pod punom zimskom planinarskom opremom, 26 planinara pojačana sa tri psa, takođe željna avanture, kreće na uspon.
Već kod spomenika i vrha Vojvodin venac, počinje jak vetar i odlučujemo da popnemo vrh Žarkova čuka 1898m i onda procenimo da li je uopšte moguće nastaviti dalje.
I sam uspon na Žarkovu čuku je veliki uspeh po onakvom vremenu. Vodički tim odlučuje da prekine dalji uspon na Dupljak, slikamo se i krećemo nazad ka Babinom Zubu. Nakon odmora u restoranu, pada odluka da popnemo i vrh Babin Zub 1758m, jer velika većina planinara nije bila na njemu.
Mimoilazeći se sa retkim skijašima i borderima na stazi, brzo stižemo na vrh Babin Zub. Vetar i gusta magla nam ne umanjuju zadovoljstvo što smo se neplanirano tog dana našli na njemu.
Ipak dva ispenjana vrha pod jako teškim vremenskim uslovima i novo iskustvo u zimskom planinarenju, učinili su da zadovoljni odemo kući.
Čestitke svim učesnicima akcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *