Najava akcija

Uspon na Besnu Kobilu

Planinarsko sportski klub ‘’Mosor’’ Niš organizuje kalendarski zimski uspon na Besnu kobilu 25 decembra 2022.godine.
Planina Besna Kobila, sa istoimenim vrhom na 1923 mnv., nalazi se u južnom delu Srbije, nedaleko od Vranja. Sa ovog vrha pruža se neverovatan pogled. Kada je sunčan dan vide se Šar planina, Pirin, Kopaonik, Strešer…
Uspon na Besnu Kobilu izvodimo iz pravca Krive Feje i planinarskog doma koji se nalazi na 1480 mnv. Od planinarskog doma do samog vrha očekuje nas oko 5 km i oko 2 sata laganog hoda. Staza vodi preko vrha Musulj na 1777 mnv.
Plan akcije:
Polazak je ispred „Doma rukometa“ u 06:00. Vozimo se autoputem na jug, isključujemo kod Vranjske Banje i nastavljamo ka Krivoj Feji. Posle kraćeg odmora i podešavanja opreme krećemo na uspon u 10:00. Očekivani izlazak na vrh je oko 12:00. Zadržavanje na vrhu oko pola sata. Po povratku sa staze odmor i ručak u restoranu planinarskog doma.
Oko 17:00 planiran je povratak, a dolazak u Niš oko 21:00.
Oprema prilagođena vremenskim uslovima (.Zimske planinarske cipele, zimska jakna, štapovi, kamašne, rukavice, zaštitne naočare i kreme…)

Odeća i obuća za presvlačenje
Hrana i voda iz ranca.
Na akciji je moguće učestvovati samo sa plaćenom markicom PSS za 2022. godinu.
Na akciji svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih akcija Planinarskog saveza Srbije.
Vodič Slaviša Ivanović, MB 593 prijave na telefon 0631023016
Prijave na sastanku kluba ili najkasnije do 22.12.2022.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *