Obuke i kursevi

Visokogorska obuka

Naš klub je 12. februara počeo sa realizacijom prvog dela Obuke za visokogorce. Kao što je i planirano obuka je izvedena na padinama Besne kobile. Trinaest polaznika obuke imali su prilike da dožive skoro pa stvarne ekspedicijske uslove, jer temperatura četiri dana nije prelazila -15 stepeni. Snežni pokrivač se svakodnevno povećavo tako da je sve izgledalo kao da smo bili na mnogo većoj nadmorskoj visini, a ne na oko 1400 m.
Obuka je počela u petak sa posle podnevnim sastankom gde se grupa upoznala sa svim onim što ih čeka u naredna tri dana, a večernje predavanje je mnogo toga i pojasnilo.
Polaznici su se vrlo brzo združili i atmosfera za rad je bila odlična. Naravno među njima je bilo i iskusnijih polaznika koji su na ovu obuku pošli da nadograde svoje znanje.
Svakog dana imali smo jutarnji sastanak na kome su bile unapred dogovorene aktivnosti koje su se radile napolju. Subota je bila rezervisana za uvežbavanje hodanja sa derezama i upotrebu cepina. Strah svih polaznika je bilo padanje niz padinu i zaustavljanje sa cepinom i derezama. Postepeno je strah prevaziđen i taj deo obuke je na kraju ispao pravo uživanje. Iz dana u dan, su jedno po jedno, savladani i hodanje u navezi, spašavanje palog planinara u navezi, kao i samospašavanje. Pokazno su postavljani i ekspediciski šatori. Večeri su i dalje bile rezervisane za teorijska predavanja sa prezentacijama.
Ovim je prvi deo obuke završen.
Slike koje možete videti u nastavku sigurno neće dočarati tu radost napredovanja u nečemu što je naš način življenja. Verujte, na svakoj slici imamo osmeh na licu koji ne vidite ispod opreme!
U iščekivanju nastavka obuke veliki pozdrav i zahvalnost od predavača i demonstratora Slaviše i Steve!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *