Najava akcija

Vrtop, Šar-planina

PSK ‘’Mosor’’ Niš, u subotu, dana 13.05.2023.godine organizuje akciju na Šar-planini. U planu je uspon na vrh Vrtop (2555 mnv).
Šar-planina se prostire u dužini od 80 kilometara od svog najsevernijeg vrha Ljuboten sve do klisure reke Radike i Korabskog masiva na koji se nastavlja ka jugu. Ovaj venac impozantnih razmera postiže i zavidnu visinu od čak 2750 mnv, sa preko pedeset vrhova koji prelaze kotu 2400 mnv. Severni krak od Ljubotena do Kobilice predstavlja usamljeni nazupčeni greben koji se skoro direktno spušta ka Siriničkoj župi na Kosmetskoj, odnosno prostranoj Pološkoj kotlini na makedonskoj strani. Nasuprot njemu, centralni deo masiva južno od Kobilice, a koji u celosti pripada Makedoniji, je razvučeniji i razuđeniji, a krase ga i brojni izvori, rečice, doline i cirkovi od kojih su neki popunjeni ledničkim jezerima. Ovde su smešteni i neki od najviših vrhova masiva uključujući i najviši, Titov vrh sa nadmorskom visinom 2747 mnv. Isti okružuju tek nešto niži Mali Turčin i Bakardan (2701 mnv) sa jedne, odnosno atraktivni Plat (2398 mnv) i Sredni Kamen (2465 mnv) sa druge strane.
Plan akcije:
Subota, 13.05.2023. polazak u 01,00 čas sa parkinga ispred DIS-a.
Dolazak u selo Vešala u ranim jutarnjim satima i polazak na stazu nakon pripreme i kraće pauze.
Staza vodi od samog sela Vešala severnim grebenom. Staza je kružna, a ukupna dužina je oko 17 km, a savladava se visinska razlika u usponu od 1450 m. Silazak je ka zapadu prema Karanikoličkim jezerima i dolinom do sela Vešala.
Oprema: Prilagođena zimskim uslovima (dereze, čeone lampe, štapovi, kape za zaštitu od vetra i sunca, rukavice…)
Dolazak u Niš je planiran oko 23,00 časa.
Na stazi nema vode. Hrana iz ranca.
Vodič na stazi Slavisa Ivanovic MB 593, tel. 0631023016. Prijave isključivo kod vodiča.
NAPOMENA: Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti.
Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija PSS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *