Najava akcija

Zla Kolata

PSK ‘’Mosor’’ Niš , 8-og i 9-og, oktobra, 2022. godine organizuje planinarsku akciju, odlazak na vrhove Prokletija za svoje članove i članove PSS-a sa regulisanom članarinom za tekuću godinu. Ovoga puta u planu je najviši vrh Crne Gore Zla Kolata (2534 mnv).
Program akcije:
Polazak, petak 07.10.2022. u 22,00 ispred DIS-a.
– Prvi dan, subota 08.10.2022. – Dolazak u Vusanje u ranim jutarnjim satima. Nakon kratke pripreme polazi se na stazu dugu 19 km, sa visinskom razlikom od 1580 m. Staza nije tehnički zahtevna, ali iziskuje dobru fizičku kondiciju. Pored Zle Kolate penjemo i Dobru Kolatu koja je u neposrednoj blizini. Noćenje u Planinarskom domu koji je potpuno renoviran. U domu ima kuhinja, tuševa, a sobe su višekrevetne. Za noćenje vam je potrebna tanja vreća za spavanje.
– Drugi dan, nedelja, 09.10.2022. – Zavisno od grupe penjemo Očnjak ili Volušnicu, Popadiju i Talijanku. Za grupu koja ide na Očnjak potrebna je kompletna tehnička oprema, kao i ranije iskustvo na sličnim stazama. Do Popadije, Talijanke i Volušnice vode pešačke staze sa prelepim vidikovcima prema Karanfilima i ostatku Prokletija.
Polazak za Niš je planiran za 15,00 časova.
INFORMACIJE ZA UČESNIKE AKCIJE: Zbog dugog puta i same destinacije mole se svi učesnici da poštuju vreme koje odredi vodič, da bi u nedelju na vreme stigli u Niš, pre svega da bi oni koji rade u ponedeljak imali vremena da se odmore.
OPREMA: Odeća i obuća za visokogorske uspone u skladu sa vremenskim prilikama, čeona lampa, ( kaciga, pojas, tri karabinera, šlinga ili prusik, ili set za feratu za grupu koja penje Očnjak)… itd.
Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promene i improvizacije na terenu.
Potrebna dokumenta: pasoš ili lična karta, planinarska knjižica i zdravstvena knjižica. Svakako je preporuka za one koji nemaju dopunsko planinarsko osiguranje, da izvade putno.
Na akciji planinarite na sopstvenu odgovornost, a u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju akcija PSSa.
VODIČ: Slaviša Ivanović MB 593, sve informacije u vezi akcije na telefon 0631023016
Prijave do popune mesta ili do 04.10.2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *