Najava akcija

Albanija Valamara 2373m kanjon Holta i vodopad Sotira

PSK Mosor 29.04.-01.05.2023. organizuje reprizu fantastične trodnevne akcije u prilično divljem i manje posećenom delu Balkana ali sa takvim prirodnim lepotama da imate utisak da je reč o nekim drugim kontinentima. Detalji akcije se neće menjati u odnosu na prethodni događaj. Ali idemo redom, Po dolasku u Albaniju rano prepodne posetićemo lagunu Patok na Jadranskom moru, potom nastavljamo put Elbasana, većeg grada istočno od Tirane, pa dalje ka gradiću Gramš i jezeru Banjes gde takođe pravimo minipauzu radi fotografisanja i uživanja u pogledu. Popodne je rezervisano za posetu kanjona Holta, uskog kanjona koga krase neverovatni reljefni oblici na levoj i desnoj strani. U kanjonu se smenjuju hladne i termomineralne vode, tako da je moguće i okupati se. Dužine je oko 2,5km bez visinske razlike.
Drugog dana rano krećemo do izletišta i planinarskog doma BioGramsh odakle većim terenskim vozilima idemo dalje najpre do jezera Duškut koje je poznato po biodiverzitetu i fenomenu “cvetanju jezera” pa posle 20km dolazimo do kamenom i izolovanog sela Grabove koje nastanjuju Arumuni (Vlasi). Tamo se nalazi i kamena pravoslavna crkva. To nam je ujedno i početna tačka uspona na fantastičnu planinu i vrh Valamara visine 2373m a na prijatnoj stazi do samog vrha možemo videti prelepu četinarsku šumu, krećemo se obodom a ispod se nalazi reka i brojni vodopadi i kaskade. Izlazimo potom na otvoreni grebenski deo i krećemo se do samog vrha odakle se pruža neverovatan pogled na trinaest planinskih jezera sa istočne strane a vidi se u daljini čak i Ohridsko jezero ukoliko je vedro. Staza ima visinsku razliko oko 1100m i dužinu oko 14km. Tehnički nije zahtevna. Moguće je da na delovima staze bude snega na većim nadmorskim visinama, prošla akcija desila se krajem maja i tada nije bilo snega.

Trećeg dana očekuje nas još jedna atrakcija a u pitanju je najveći vodopad u Albaniji, vodopad Sotira (drugi naziv Gramš) tj više vodopada na nekoliko kvadratnih kilometara od kojih najviši ima oko 100m (sastoji se iz nekoliko kaskada, najviša 40m). Staza do vodopada nije naporna i ima oko 3km i minimalnu visinsku razliku, oko 150m. Inače vodopad se nalazi na obroncima planine Tomori i oko 15km udaljeno od Gramša gde ćemo biti smešteni.

Po rečima vodiča i organizatora ovo je bila jedna od najsadržajnijih akcija koje je do sada organizovao.

Prijave: Marko Milošević, 0691593301 (lic.vodič PSS 721)
kotizacija za akciju: 115e (troškovi prevoza, prevoza kombi vozilima na relaciji Gramš -BioFarm, terenskih vozila na relaciji BioFarm-Grabove i nazad, dva noćenja Gramšu ili planinarskom domu BioFarm), itd.
PRIJAVA ZA AKCIJU ZNAČI UPLATA AVANSA U IZNOSU 40e. OGRANIČEN BROJ (16) ZBOG BROJA TERENSKIH VOZILA KOJE MOŽEMO ANGAŽOVATI. UPLATE AVANSA DO KRAJA MARTA. Akcija zbog lošeg vremena eventualno može da se odloži za nedelju dana i novac se ne vraća. Imajte ovo u vidu kada se prijavljujete. Zbog vremenskih prilika organizator ima prava da rotira redosled akcja /dana.

PLAN:
29.04.
00:00 polazak iz Niša (parkig DIS)
07:00 obilazak lagune Patoc na Jadranskom moru, pauza za doručak
10:00 dolazak do jezera Banjes i kratko razgledanje
12:00 dolazak do kanjona Holta i pešačenje kanjonom
15:00 završetak obilaska kanjona
16:00 dolazak do Gramša i smeštaj

30.04.
06:00 rani doručak
07:00 dolazak do BioFarma
08:00 pauza kod jezera
09:00 dolazak do kamenog sela Grabove i polazak na stazu
13:00 očekivano vreme izlaska na vrh uz više pauza
17:00 očekivano vreme povratka u Grabove
19:00 očekivano vreme povratka u BioFarm i duža pauza

01.05.
07:00 polazak do vodopada Sotira
08:30 početak uspona do vodopada (3km 150m visinske)
09:30 obilazak svih vodopada, fotografisanje
12:00 povratak do početne tačke
13:30 povratak u Gramš, ručak, kraća pauza i polazak za Niš
23:00 očekivano vreme povratka u Niš

NAPOMENE: samo članovi PSS mogu da učestvuju na akciji. Planinarite na sopstvenu odgovornost. Samo ukoliko se slažete sa svim navedenim, potpisujete izjavu prilikom polaska na akciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *