Najava akcija

Beljanica 1339 mnv

Republička akcija 43 Pozdrav Proleću na Beljanici
Beljanica (1.339m)
Nedelja, 10.04.2022.
Ako nikada niste bili na planini Beljanica, vreme je da posetite jednu od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije, poznatu još i po manastiru Manasija. Učestvujemo na Republičkoj akciji i družicemo se na usponu sa planinarima iz cele Srbije.
Planina je bogata čistim podzemnim i površinskim vodama. Za Beljanicu su čuli i svi oni koje interesuje speleologija, zbog mnogobrojnih jama, od kojih je najpoznatija Resavska pećina.
Beljanica svojim preko 1.000 metara visokim grebenom razdvaja Homolje od Resave. Najviši vrh planine Beljanice je Beljanica, visine 1.339 metara. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama.
Opis akcije:
Od planinarskog doma krećemo strmom stazom i izlazimo na visinu od 695 m, odakle možemo videti bele stene po kojima je Beljanica dobila ime. Nakon izlaska iz šume put nastavlja do vidikovca sa kojeg se pruža pogled na kanjon reke Resave. Od vidikovca nastavljamo dalje i očekuje nas blagi uspon i staza koja vodi van šume, da bi odmah posle krenuo strmi nagib kroz bukovu šumu. Nakon 8 km staze izlazimo na sam vrh (1339 mnv).
Pešačenje završavamo kod vodpopada Veliki Buk (Lisine). Vodopad Lisine (25 m ukupne visine) je na oko 20 minuta hoda od doma.
Program akcije:
– 6:00 polazak sa parkinga kod Doma rukometa
– 8:30 dolazak do planinarskog doma Lisine (376 mnv) i prijava učesnika
– 9:00 svečano otvaranje akcije i pozdravna reč predsednice PD Beljanica
– 9:30 polazak na uspon
– 13:00 izlazak na vrh Beljanice (1.339 m)
– 13:30 silazak ka domu
– 17:00 povratak za Nis
Dužina staze: 18 km
Visinska razlika: 1.000 m
Odeća i obuća: Ranac 25-40l, poneti kabanicu ili Gore-Tex jaknu u slučaju kiše, planinarsku obuću i odeću prilagođenu vremenskim uslovima, planinarske štapove, čeona lampa, prva pomoć.
Hrana i voda: iz ranca (sendviči, suvo voće, bonžita ili protein bars …). Poneti 2 l vode
Troškovi akcije:
Cena akcije zavisi od broja prijavljenih. Ukoliko nema dovoljno prijavljenih za mini bus, moguće je ići kombijem (8 osoba). Korekcija cene je na bazi broja učesnika i prevoza. Molim zainteresovane da se prijave do srede i prilože akontaciju za akciju, do srede 6.04.2022.
Napomene: Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost. Svi učesnici moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Na akciji mogu učestvovati samo planinari sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Informacije i prijave:
Telefonom, e-mejlom ili lično kod vodiča, ili sreda 17-18h na sastanku kluba. Uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba.
VODIČ:
Nela Lazarević 065 529 1444,
e-mail: lazarevicnela@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *