Najava akcija

Praznik na feratama

PSK “Mosor” Niš u periodu od 30.04. do 02.05.2022.godine za svoje članove i sve članove PSS-a organizuje u Bosni i Hercegovini uspon na ferate: ,,Sokolov put’’, „Bijela stijena“, ‘’Srce Veleža’’ „Vulin potok“ i „Fortica“.
Ferata Soklov put na Romaniji
Ukupna dužina trase Via ferrate Sokolov put je samo 350 metara, a visinska razlika koja se savladava je 160 metara. Međutim, zbog konfiguracije terena, a i želje konstruktora objekta, Via ferrata Sokolov put je jedna od najzahtevnijih via ferrata u južnom delu Evrope i jedna od najsadržajnijih, najraznovrsnijih.
Ferata Bijele stene- Trebević
Ferata je lagana (ocena A/B), dužine je oko 250 m i pogodna je za početnike. Sa vrha se pruža divan pogled na Sarajevsko polje i Sarajevo. Silazak je pored neaktivnog planinarskog doma „Dobre vode“ do polazne tačke. . Dužina staze od izlaska iz ferate do povratka je oko 6 km, sa visinskom razlikom u usponu oko 288 m, a u silasku oko 546 m.
Ferata Srce Veleža – vrh Botin
Ferata „Srce Veleža“ je dugačka oko 600 metara i na toj dužini sajle treba savladati oko 400 metara visinske razlike. Severna strana Veleža duga je 13 kilometara. Ova ferata je izuzetno teška namenjena samo iskusnim penjačima-planinarima.
Ferata Vulin potok
Via ferrata „Vulin potok“ se nalazi u mestu Blagaj, nadomak Mostara, poznatom po Derviškoj Tekiji, manastiru starom 600 godina. Postavljena je na steni na padinama Veleža, u čijoj blizini se nalazi izvor jedne od najlepših reka u Bosni i Hercegovini, Bune.
Ferata Fortica
Via ferata „Fortica“ se nalazi u istoimenom parku na brdu Stolac iznad Mostara, na kome se nalazi nekoliko bunkera iz II Svetskog rata, kao i ostaci žičare kojom se iz grada dopremala hrana i municija. Ferata je srednje težine (ocena C/D), sadrži viseći most dužine 35 m i izlazi na vidikovac na ivici brda Stolac sa koga se pruža prelep pogled na Mostar u dolini.Plan akcije:
Polazak je u petak 29.04. u 23,00 časova ispred Doma rukometa.
Subota: U ranim jutarnjim satima smo na Romaniji. Kod planinarskog doma podno Crvenih stijena, posle pauze postavljamo ličnu opremu i lagano krećemo na stazu prema ulazu u feratu. Sama ferata je zahtevna i zahteva dobru fizičku i tehničku pripremljenost. Nakon izlaska sa ferate, potrebno nam je nešto više od pola sata da stignemo do prevoza.
Nakon raspremanja opreme i kraće pauze nastavljamo put ka Trebeviću, poznatom izletištu sarajlija. Na Trebeviću penjemo via feratu Bijela stijena koja je daleko lakša od ferate koju ćemo pre toga popeti. U večernjim satima nastavljamo put ka Mostaru gde i noćimo.
Nedelja, 01.05.
U ranim jutarnjim satima krećemo ka Nevesinju. Plan nam je da toga dana penjemo via feratu ‘’Srce Veleža’’. Na ovu feratu mogu da krenu samo najspremniji planinari penjači, obzirom da je izuzetno teška, fizički i tehnički posebno zahtevna. Ostatak grupe iskoristiće vreme u obilasku Mostara. Povratak u Mostar je u večernjim satima, sledi razgledanje grada.
Ponedeljak, 02.05.
Rano ujutru krećemo ka Blagaju, na izvor reke Bune. Tamo nas očekuje ferata Vulin potok. Nakon pauze, postavljamo ličnu opremu i lagano krećemo na feratu. Po povratku, nakon kraće pauze, krećemo prema mestu Fortica odakle penjemo istoimenu feratu Fortica.
Povratak za Niš je u kasnim večernjim satima.
Prijave su do 13.04.2022.godine sa uplatom dela kotizacije.
OBAVEZNA OPREMA: Kaciga, pojas, set za feratu, najmanje dva karabinera i gurtna.
Rok prijave je kratak zbog obaveznog odlaska grupe na feratu u Gornjaku i Jelašnicu, radi uvežbavanja i provere spremnosti planinara-penjača.
Vodič – Slaviša Ivanović, licencirani vodič na via feratama MB 593
NAPOMENA: Predviđeni plan i satnica su okvirni i mogu se korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti.
Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *