Biciklizam

Biciklom kroz Durmitor

Četvorica članova našeg kluba, zajedno sa dvoje Suvoplaninaca bicikliralo je u Crnoj Gori izvozivši krug oko Durmitora, poznatiji kao “Durmitorski prsten”!
Prvog dana akcije, ekipa broj jedan (Sale, Ljupče i Bane) i ekipa broj dva (Olja, Žare i Goran) ostvarili su želju o kojoj su dugo maštali vozeći oko 80 km sa visinskom oko 2200 m na tom svom malom putešestviju oko Durmitora, planine nad planinama! Malo je reći da se sav napor uložen u ovaj poduhvat i te kako isplati jer ovo nije samo najteža nego i naj atraktivnija vožnja na Durmitoru! Vidici sa Štouca, spust u dubine kanjona reke Sušice uspon u nove vidike iznad Nedejana, fantastične bukove šume Milogore, pejzaži se smenjuju na vrlo dramatičan način. Od nepreglednih zatalasanih površina i pašnjaka, razbacanih katuna i trošnih seoskih puteva, do mesta stvorenih za snimanje filma o prvoj zemaljskoj koloniji na Marsu. Iako ni malo lak poduhvat, bio je to ujedno i pravi hedonizam na dva točka.
Sledećeg dana ekipa dva nakon obilaska Crnog i Vražijeg jezera krenula nazad za Niš, a ekipa jedan je nastavila svoju pustolovinu na Durmitoru usponom na Bobotov kuk, najviši vrh planinskog masiva Durmitor, smeštenog na nadmorskoj visini od 2523 mnv. Na uspon su krenuli sa prevoja Sedlo, prešavši ukupno oko 16 km dugu stazu i spustili se sa druge strane planine, do Crnog jezera, gde su po siparu i nepreglednom terenu uživali u čarima i prizorima oko jezera koji su kao magnet za posetioce!
Bio je to zaista jedan nezaboravan i uzbudljiv vikend za naše bicikliste, jedan od onih koji se urezuju u pamćenje i po kojem će se meriti neke buduće biciklističko-planinsrske akcije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *