Izvestaji sa planinarskih akcija

Bistra (Medenica 2163mnv, Karbula 2151mnv, Govedarnik 2011mnv), Korab (Kurtovo Kjule 2082mnv, Javorsko brdo 2122mnv, Visoko brdo 2211mnv) i Stogovo (Stogovo 2218mnv)

Dosta neradnih dana zbog proslave Prvog maja i Vaskrsa deo članova našeg kluba rešio je da iskoristi za planinarenje na nekoliko planina u Makedoniji! Planovi su bili veliki, ali smo neke morali promeniti i napraviti kompromis sa prirodom. Bilo kako bilo, uspeli smo da od lošeg i kišovitog vremena izvučemo maksimum! Četri dana planinarenja, tri planine i sedam vrhova preko 2000mnv! Uz to da smo posetili i tri značajna i veoma stara manastira, dva jezera i prelepo etno selo Galičnik.

Imali smo i dva velika individualna jubileja! Naš dugogodišnji član, vodič i član UO kluba, poznati visokogorac Vladan Vlajko Milošević popeo se na svoj 200-ti različiti vrh preko 2000 mnv što je za svaku pohvalu i uvažavanje i Milan Janjić koji se popeo na svoj 100-ti različiti vrh preko 2000 mnv! Karakteristično za Milana je i to što je sve svoje uspone na vrhove izveo sa našim klubom, sa našim vodičima i u našoj organizaciji te je po tome i jedinstven! Sve to na jednoj akciji!

Mesto baziranja bilo nam je u selu Žirovnica, kod drugara Dauta u svojevrsnom planinarskom domu. Tamo nas je sačekao naš istaknuti član Nikola Koke Stanković kome su planine takođe “druga kuća” i koji je prvi uspeo da pređe granicu od preko 200 različitih vrhova preko dve hiljade metara!

Vrhovi na kojima smo se popeli u ovoj antologiskoj akciji bili su:

Planina Bistra:

Medenica 2163 mnv

Karbula 2151

Govedarnik 2011

Planina Korab:

Kurtovo Kjule 2082 mnv

Javorskog brdo 2122 mnv

Visoko brdo 2211 mnv

Planina Stogovo – vrh Stogovo 2218 mnv!

Prelepo druženje i lepo iskorišćeno vreme!

Hvala puno svim učesnicima, a ponajviše našem vodiču Slaviši Ivanoviću!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *