Najava akcija

Koznik i Jošanička banja

11.11. 2022 PSK “Mosor” Niš organizuje odlazak do srednjevekovne tvrđave Koznik i Jošaničke banje (spomenika Milunke Savić).
Koznik je tvrđava izgrađena u poslednjoj trećini XIV veka na bezimenom vrhu, na visini od 921m, koji je na obroncima Kopaonika. Tvrđava izgleda vrlo impozantno. Spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Udaljena je 8 km od Aleksandrovca i 10 km od Brusa.
Građena je u vreme vladavine cara Lazara, koji je te krajeve poklonio velikašu Radiču Postupoviču, koji je izgradio tvrđavu. Radič Postupovć je učestvovao u boju na Kosovu, a u narodu je poznak kao Rade Oblačić. Prvi put Koznik se pominje 1381. god. Građen je u moravskom stilu, kao i druge tvrđave građene u to doba. Turci su ga osvojili 1439. god i od tada je menjao vladajuću posadu i bio više puta rušen.
Obnova je počela 1970. i od tada ide u više etapa.
Na uspon se kreće iz sela Grčak, staza je dužine oko 16km, sa usponom od oko 800m. Nakon uspona do Tvđave Koznik, staza dalje vodi obroncima Kopaonika do sela Koznica i nazad.
Nakon toga odlazimo do Jošaničke banje i spomenika Milunki Savić

Program akcije:
6:30 polazak iz Niša kod Doma rukometa
17:00 završetak akcije i povratak u Niš

Vodič zadržava pravo izmene plana u slučaju izmenjenih okolnosti pri realizaciji akcije. Na akciji će se poštovati pravila ‚‚Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih akcija‚‚ PSS.
Konačna cena će zavisiti od broja prijavljenih. Prijave na sastanku kluba, a najkasnije do srede 9.11. uz uplatu.
Prijavljeni planinari treba da imaju plaćenu članarinu za 2022.

Prijave kod Nataše Stanković Nedeljković (MB 590) na 0692206510
Molim da se u prevozu nose maske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *