Izvestaji sa planinarskih akcija

Pirin (Sinanica 2518mnv, Momin vrh 2482mnv, Hvoinati 2632mnv, Muratov vrh 2669mnv)

Puno puta smo, penjući Vihren, Kutelo ili prelazeći preko Končeta, gledali vrh Sinanica u daljini i divili se njegovoj lepoti. Godina za godinom su prolazile i ovog oktobra smo napokon ispravili tu ,,nepravdu“ i posetili taj deo Pirina prepun jezera i lepih vrhova.

Na stazu smo krenuli od hiže Vihren i malo nas je iznenadio oktobarski snežni pokrivač koji se zadržao par dana na severnim padinama planine. Put nas je vodio pored Muratovog jezera sve do Sinaniške porte, odakle krećemo grebenom prvo do Mominog vrha 2482m, a zatim i strmom stazom do vrha Sinanica 2518m. Magla se u potpunosti razišla, a i snega uopšte nije bilo u ovom delu planine, tako da smo uživali u pogledu na vrhove Pirina, Sinaniško jezero i hižu Sinanica koja se nalazi ispod samog vrha. Jako strm i nezgodan silazak sa vrha do hiže gde smo i noćili.

Sutradan, po prelepom jesenjem danu, krećemo nazad istom stazom, sve do skretanja na greben ka Muratovom vrhu 2669m. Muratov vrh se pokazao kao jako zahtevan i nepristupačan, pogotovo na strani ka Vlahinom jezeru gde smo sišli sa njega.

Na grebenskoj stazi ka hiži Vihren, popeli smo i Hvoinati vrh 2632m, a zatim sišli do kola koja su nas čekala na 1980mnv, na parkingu kod planinarskog doma.

Imali smo vremena i da svratimo u Bansko na ručak i sumiramo iskustva sa akcije u ovom prelepom delu Pirina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *