Obuke i kursevi

Osnovna planinarska obuka 2023.

Planinarsko sportski klub ”Mosor” Niš organizuje osnovnu planinarsku obuku prema Pravilniku i programu za izvođenje obuke. Obuka će se organizovati putem video prezentacije i praktičnog rada na terenu.
Cilj osnovne obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima i veštinama o planinarstvu i planinarskoj organizaciji kroz teorijsku obuku i praktične aktivnosti.
Nastava će se održati dana 15.12.2023. godine od 16 sati putem video prezentacije, a dana 17.12.2023. godine od 8,00 časova u Jelašničke klisuri gde ćemo raditi prektični deo obuke, ili na nekom drugom mestu u slučaju lošeg vremena.
Poželjno je da svi planinari imaju završenu Osnovnu planinarsku obuku, i na taj način steknu neophodna znanja za bezbedan boravak u prirodi.
Nakon uspešno završene Osnovne planinarske obuke biće izdata uverenja od strane Planinarskog saveza Srbije.
Molimo sve zainteresovane da se jave Slaviši Ivanoviću na tel. 0631023016
Izvođači obuke i demonstratori biće Slaviša Ivanović i Stevan Milanović, licencirani vodiči sa važećom dozvolom za rad.
Nakon realizovane obuke svaki polaznik će imati znanje o sledećem:
-Osnovna znanja o pojmu i istoriji planinarstva i planinarske organizacije.
-Osnovna znanja o planinarskoj organizaciji i disciplinama planinarskog sporta uz poznavanje i usvajanje standardne planinarske terminologije.
-Vladaće osnovnim znanjima o prirodi planina. Imaće razvijenu potrebu da obrati pažnju na prirodne fenomene, osnovnim znanjima i veštinama orijentacije u planini.
-Znaće da se kreće markiranim planinarskim stazama i putevima.
-Vladaće osnovnim znanjima o uticaju atmosfere na planinarske aktivnosti.
-Da koristi meteorološku prognozu i prepoznaje osnovne predznake promene vremena.
-Vladaće osnovnim znanjima o planinarskim objektima i terenima i prihvatiće etička pravila koja važe tokom kretanja i boravka u planini.
-Imaće znanje o vrstama opreme. Poznavaće značaj pravilne upotrebe i pravilnog izbora planinarske opreme. Uočavaće značaj pažljive pripreme: pakovanja ranca, pravilnog izbora odeće i obuće, opreme za kretanje i boravak u prirodi.
-Poznavaće vrste kretanja u planini, vladati osnovnom tehnikom kretanja u planini. Prepoznavaće i primenjivati pravila kretanja na različitim podlogama. Usvojiće principe bezbednog kretanja i učestvovanja u kretanju organizovane grupe i osnovne standardne bezbednosne procedure.
-Poznavaće vrste opasnosti sa kojima se planinar susreće u planini, poznavaće načine prevencije opasnosti i načine reagovanja u opasnim situacijama.
-Poznavaće etički kodeks planinara i usvoja principe odgovornog odnosa prema prirodi tokom izvođenja planinarskih aktivnosti. Imaće razvijenu svest o potrebi posebnog poštovanja pravila ponašanja u zaštićenim prirodnim oblastima i pravilan odnos prema spomenicima prirode. Poštovaće ekološka pravila i brinuće o zaštiti prirode.
-Imaće osnovna znanja o značaju pružanja prve pomoći u planini. Imaće osnovna znanja o principima evakuacije povređenog planinara. Vladaće elementarnim znanjima o zaštiti od infekcije, veštinama trijaže povređenih, zaustavljanja krvarenja i imobilizaciji i povređenog planinara. Znaće broj telefona Službe, koju treba da pozove u pomoć kod težih povreda, (GSS, policija…). Znaće koji znak treba da pokaže posadi helikoptera u slučaju da treba da se izvrši spasavanje iz helikoptera.
Prijave su u toku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *