Najava akcija

Praznici na planinama Makedonije

PSK ‘’Mosor’’ Niš za prvomajske praznike organizuje višednevnu planinarsku akciju u Makedoniji. U planu nam je da ispenjemo vrhove Golem Korab ( 2764 mnv), Kabaš ( 2391 mnv), Velivar ( 2373 mnv) i Karbulu ( 2148 mnv).

PLAN AKCIJE:
– 01.05. u sredu – Polazak u 03,00 časova sa parkinga ispred DISa.
Dolazak do Manastira Sv. Jovan Bigorski oko 07,30 časova. Odatle krećemo na uspon na planinu Dešat i penjemo vrh Velivar ( 2373 mnv).
Nakon uspona idemo do smešataja u selo Žirovnica. Planinarski dom je opremljen kompletnom kuhinjom, poseduje kupatilo i višekrevetne sobe.

– 02.05. u četvrtak – U ranim jutarnjim satima krećemo ka selu Galičnik koje je polazna tačka za uspon na vrh Karbula ( 2148 mnv) koji se nalazi na planini Bistra. Na putu ka Karbuli penjemo i vrh Medenica ( 2163 mnv). Nakon povratka u selo Galičnik vraćamo se do planinarskog doma gde smo smešteni.

– 03.05. u petak – U ranim jutarnjim satima idemo ka karauli Strezimir odakle penjemo vrh Golem Korab (2764 mnv). Na usponu ima jedan izvor pijaće vode koji nikad ne presušuje. Staza je duga i povratak u smeštaj se očekuje u kasnim večernjim satima.

– 04.05. u subotu – Napuštamo smeštaj i idemo ka selu Nivište odakle je polazna tačka za uspon na vrh Kabaš ( 2391 mnv). Posle uspona sledi povratak za Niš.

Staze su fizički zahtevne i ne preporučuju se planinarima koji nemaju dobru fizičku kondiciju i spremnost za četvorodnevno planinarenje, kao i za improvizaciju na samoj akciji.

Broj mesta je ograničen.

HRANA I VODA: U domu ima opremljena kuhinja tako da možemo poneti hranu koju možemo zagrejati ili pripremiti.
OPREMA: Standardna za visokogorstvo prilagođena vremenskim uslovima.
Vodič: Slaviša Ivanović MB 593,
telefon za prijave i sva dodatna pitanja je 063-1023-016

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost uz poštovanje Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija PSS.
Učešće na akciji imaju pravo samo planinari sa planinarskom karticom PSS i markicom za tekuću godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *