Izvestaji sa planinarskih akcija

Rila (Maljovica 2729mnv i Eleni vrh 2668mnv)

Poslednjih meseci tokom pripreme planinarskih akcija više gledamo vremensku prognozu, nego staze i predele koje ćemo posetiti. I ovog puta vreme nije obećavalo i prognoze su zastrašujuće izgledale, ali smo se izveštili šta da pratimo, tako da odustajanje od akcije nije bila opcija.

Dugo PSK „Mosor“ nije bio na Maljovici, tako da smo se brzo okupili i krenuli put Rile. Na uspon smo krenuli sa parkinga na 1690m, nekoliko minuta pošto je kiša završila svoju celonoćnu misiju.

Na planini vode kao u aprilu. Svuda neki nabujali potoci, a jedan smo sa posebnom pažnjom i oprezom prešli. Prolazimo kraj hiže Maljovica na 1960m, a prvu veću pauzu pravimo pored predivnog Eleninog jezera na 2500m . Za malo više od 4h30min cela grupa od 20 planinara bila je na vrhu Maljovica 2729m.

U tim trenucima još uvek je bilo oblaka i ponegde magle, tako da vidik sa vrha nije bio dobar. Pravu lepotu doživećemo na silasku, jer se u potpunosti razvedrilo. Svraćamo i na vrh Eleni 2668m, a proviruju iz oblaka susedni Orlovec, Zli zub i Lovnica.

Uživamo u lepotama Rile na silasku, sa dosta slikanja i pauza, a svratili smo i u hižu Maljovica na predah i piće. Sve ukupno oko 10-ak sati uživanja na stazi uz pređenih 14km.

Vodič na stazi: Vladan Milošević, slike učesnika akcije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *