Izveštaji sa visokogorskih akcija

Rila (Musala 2925mnv)

Naš klub je 28.01. organizovao zimski uspon na najviši vrh planine Rile, države Bugarske i Balkanskog poluostrva – Musalu 2925 mnv! Na uspon je krenula velika grupa od 27 planinara. Stigli smo u Borovec vrlo rano, i bili među prvim na gondoli, koja se nalazi na 1315 mnv. Gondolom smo se prevezli do prevoja Jastrebec na 2369 mnv, odakle smo, posle kraće pripreme, krenuli na uspon! Uspon je obeležio vrlo hladan dan sa iznenađujuće velikom količinom snega, koji je u nekim delovima, naročito prema hiži Musala, iznosio i više od metar ipo! To nam je znatno otežalo uspon jer je dobrim delom staze trebalo prtiti sneg! Posle hiže Musala, kada smo nastavili uspon stvari se menjaju na bolje. Nailazimo na manji sneg, na stazu koja je već utabana, vreme se popravlja, nema vetra i uspon biva mnogo lepši i lakši! Na vrh izlazi cela grupa bez problema, a većem delu grupe je ovo bio prvi put na Musali i najviši vrh na koji su se popeli! Sa vrha neverovatan pogled, bajkovit…Sve prošarano belom i plavom bojom, uživali smo….
Povratak u Borovec bio je planinarskom stazom. Na delu do zaslona “Everest” morali smo da stavljamo dereze jer je staza pored sajli bila vrlo klizava! Osim naših članova, na ovom usponu učestvovalo je i šest planinara iz pk Vidlič iz Pirota, kao i jedan planinar iz Zaječara i Surdulice!
Velika visinska razlika koja je savladana, naročito u spustu, kao i dužina staze od oko 20 km učinila je ovaj uspon teškim, ali svakako nezaboravnim!
Fotografije učesnika akcije 💫
Vodič na stazi: Slaviša Ivanović!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *