Najava akcija

Uspon na Željin

PSK ‘’Mosor’’ Niš, za svoje članove i članove osnovnih organizacija PSS-a organizuje uspon na planinu Željin, 18.02.2024.godine.
Planina Željin nalazi se i centralnoj Srbiji, između planina Kopaonik i Aleksandrovačke župe, i zauzima prostor između reka Ibra, Studenice, Jošanice i Rasine. Impresivne je visine (1785 m), pod gustom šumom i sa mnogo vodotkova. Viša područja Željina su pod pašnjacima, a najviši deo planine čini jedan ‘’dvoglavi’’ deo, dva vrha veoma blizu jedan drugom, od kojih je jedan i najviši, istoimeni Željin. Upravo zbog dva dominantna vrha razdvojena malim prevojem, najivše područje Željina je uočljivo sa znatno udaljenih područja u Srbiji.
Od najviših vrhova Željina obrazuje se i svojevrsna ruža vetrova, koja utiče na blagorodnost Aleksandrovačke župe i plodnost njenih vinogorja. U okolini Željina, osim dominantnog Kopaonika, nalaze se i nešto niže planine: Studena planina, Ravna planina i Goč.
Na stazu krećeno od odmarališta Crvenog krsta u Mitrovom polju. Do ‘’šumareve kuće potrebno nam je oko četiri sata pešačenja. Odatle krećemo nešto strmijom stazom kroz šumu. Po izlasku iz šume sledi uspon preko livada do samog vrha.
Staza je dužine od oko 26 km, a savladava se više od 1000 mnv.
PLAN AKCIJE:
05.00 – polazak iz Niša, sa parkinga kod DIS-a . Ka Mitrovom polju putujemo preko Brusa.
08.00 – polazak na uspon.
14.00 – izlazak na vrh, (u zavisnosti od visine snega)
18.30 – dolazak do prevoza
21.00 – predviđeno vreme dolaska u Niš
HRANA I VODA: Hrana iz ranca. Potrebno je da imate bar 2 litra vode u rancu.
OPREMA, OBUĆA, ODEĆA: Prilagođena vremenskim uslovima: planinarske cipele, štapovi, naočare za sunce, čeona lampa, kamašne, kapa, rukavice i dr.
VODIČ: Slaviša Ivanović, MB 593, telefon: 063/1023-016.
Prijave: Kod vodiča, telefonom ili na sastancima kluba. Zadnji rok za prijavu je do 16.02.2024.godine do 18 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *