Izvestaji sa planinarskih akcija

Hajla (Hajla 2403mnv i Ahmica 2272mnv)

PSK Mosor je 19-20.06.2021. izveo visokogorsku akciju u Crnoj Gori na vrhove Hajla i Ahmica. Usponi na ova dva vrha spadaju u planinarske klasike, a 38 planinara koja su se u organizaciji našeg kluba upustila u ovu akciju su se uverila u to. Sva lepota pogleda koji se pruža sa vrhova ka ostalim delovima Prokletija ostaće nam u sećanju još dugo. A jedno je sigurno vratićemo se opet. Druženje u planinarskom domu Grope (1950 mnv) i gostoprimstvo porodice Feka Kurtagića i džip avantura od Rožaja do Gropa takođe je nešto što ćemo zauvek pamtiti. Naravno, uz lednicko jezero, katune i svu lepotu predela.
U subotu smo ranom zorom krenuli iz Niša i preko Novog Pazara, gde se tradicionalno svraća na mantije i ćevape, graničnog prelaza stižemo u Rožaje. Čekaju nas džipovi te posle prepakivanja krećemo na 18 km dugu džip offroad turu. Najblaže rečeno bilo je jako uzbudljivo i puni utisaka stižemo do planinarskog doma. Kraći odmor, smeštaj i kako je i bilo u planu akcije krećemo sa usponom na Hajlu. Oblaci su baš po prognozi koju smo očekivali sve vreme pretili ali nas to nije omelo da se posle 2.15 h cela grupa popne na Hajlu. Posle fotografisanja krećemo nazad u pokušaju da budemo brži od mogućeg nevremena.
Sam vrh Hajle (2403 mnv), nalazi se na golom stenovitom 2 km dugom grebenu do koga se stiže eksponiranim usponom još uvek pod snegom i delimično ledom prekrivenih delova pa smo radi bezbednosti na pojedinim delovima pri silasku postavljali sigurnosno uže. Uprkos tome bilo je nekoliko situacija koje su se na kraju završile samo veselim prepričavanjem u planinarskom domu. Posle 5.30 h svi smo se bezbedno vratili u planinarski dom. Sve vreme smo imali u vidnom polju sutrašnji cilj. Dominantni, nestvarno lep vrh Ahmica. Sledi gulaš i već pomenuto druženje. I sve što ide uz takvu atmosferu.
Ustajemo odmorni i orni za ono što nas očekuje drugog dana. Posle pripreme opreme, doručka, a šta drugo nego autentični crnogorski kačamak, krećemo na šestočasovni uspon ka Ahmici. Ovog puta sa nama (36 planinara) je i naš domačin Feko. Na vrhu nas doćekuju grupe planinara iz Novog Sada, Novog Pazara, Sarajeva…Fotoaparati rade punom parom. Ahmica (2272 mnv) je izdvojeni vrh odvojen prevojom Čafa Hajle (1884 mnv) od planine Hajle i nalazi se na samoj granici sa Kosovom.
Po povratku sa uspona sledi odmor, pakovanje opreme i još jedna džip avantura na putu ka Rožaju odakle smo u kasnim popodnevnim satima krenuli ka Nišu. Naravno opet preko nezaobilazne stanice u NovomPazaru, gde su za mnoge najbolji ćevapi, a za sve najbolje mantije na svetu. Posle ponoći stižemo u Niš.
Na akciji je učestvovalo 38 planinara.( 2 Železničar Niš, 2 Kukacica, 1 Josif Pančić, 1 D.Radosavljević, 1 Babin Zub, i 31 PSK Mosor Niš). Vodički tim na čelu sa Slavišom Ivanovićem koji je besprekorno rukovodio akcijom, činili su Ivana Đoković Ivanović i Vladislav Cenić.
SVE POHVALE SVIM UČESNICIMA
PSK MOSOR NIŠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *